PSV_Christina

Christina Santala-Häggemark är Årets Studenthandledare

Stort grattis till Christina Santala-Häggemark, specialistsjuksköterska på avdelning M69 på Psykiatri Sydväst, vinnare av Vårdförbundets pris Årets Studenthandledare.

Christina har arbetat inom psykiatrisk intensivvård sedan 2004, då hon började som nyexad sjuksköterska på M69 (då M48). Hon tog sig an studenthandledarskapet direkt eftersom hon visste hur osäker man kan känna sig som student ute på praktik.

- Jag tyckte det var viktigt att studenterna skulle känna sig trygga, berättar Christina.

Idag är Christina en mycket uppskattad kollega och huvudhandledare för sjuksköterskestudenterna på M69. På frågan om varför hon genom åren har varit och fortfarande är en så uppskattad handledare, svarar Christina:

- Jag vill väl och vill förmedla trygghet. Att studenterna ska uppnå sina lärandemål och att de ska växa som människor. Det tror jag de känner.

Christina skapar trygghet på avdelningen

Susan Iggström, tf biträdande vårdenhetschef på M69, berättar att Christina har alla egenskaper man vill att en handledare och sjuksköterska ska ha.

- Christina är ansvarstagande, positiv och behåller sitt lugn i alla situationer: Hon sprider sitt lugn till andra genom att vara en god lyssnare och kollar alltid av med sina studenter och kollegor om de har förstått det hon förmedlar. Det skapar trygghet på hela avdelningen.

Själv säger Christina att hon tycker det är roligt att vara studenthandledare – att få möta nya människor och att få göra reklam för psykiatrin.

- Studenterna lär mig mycket och jag måste hålla mig uppdaterad. Om jag inte kan svara på deras frågor löser vi det tillsammans. Det tycker jag är roligt och stimulerande!

Christina är överväldigad över priset och blev väldigt förvånad när Vårdförbundet ringde och berättade att hon vunnit. Till skillnad från Årets Vårdchef och Vårdförbundspriset fanns det inga nominerade till Årets studenthandledare. Priset ges till en vinnare och delas ut på Vårdgalan (29 oktober).

Vad är dina styrkor som studenthandledare?

- Jag jobbar studentcentrerat, eller personcentrerat. Jag strävar efter att se personen, oavsett vem det är. Det gäller att plocka fram resurserna och se det positiva i varje person. Jag gör ingen skillnad när jag möter människor, tänker alltid personcentrerat.

Om priset Årets Studenthandledare

Det är Vårdförbundet som delar ut utmärkelsen Årets Studenthandlare för att premiera goda exempel på gott handledarskap och stimulera till goda handledarinsatser. Priset delas ut på Vårdgalan. https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/sa-paverkar-vardforbundet/motesplatser/vardgalan2021/