kollage

Forskning och utveckling i blickfånget på årlig dag

Tema för årets FOU-dag på Psykiatri Sydväst var kultur och vetenskap. Anna Odell berättade om sin konst, sopran Susanna Reuter sjöng världsberömda operastycken av Wagner och Veronica Sveréus och America Vera-Zavala läste ur och berättade om aktuella Dramatenpjäsen Sammanflätade. Kulturella framträdanden blandades med presentationer om aktuell forskning och utvecklingsprojekt på kliniken.

På Psykiatri Sydvästs anordnas varje år sedan tre år tillbaka en dag för att uppmärksamma pågående forskning och utvecklingsarbete på kliniken. Alla medarbetare bjuds in för att få ny kunskap och inspiration och för att få möjlighet att hänga med i den pågående utvecklingen som syftar till att skapa ny vård och behandling för psykiatrins patienter.

 

Dramatenpjäs, Anna Odell och prisbelönt sopran

Temat för årets FOU-dag var kultur och vetenskap. Presentationer om aktuell forskning om trauma-, psykos och sömnbehandlingar varvades med kulturella inslag. På scenen framträdde bland annat Veronica Sveréus (vårdenhetschef på Affektiva, ångest- och traumaprogrammet) och America Vera-Zavala (regissör och dramatiker), aktuella på Dramaten med pjäsen Sammanflätade, konstnären Anna Odell som berättade om sin konst och presenterade delar av sina verk samt Susanna Reuter som sjöng världsberömda operastycken av Wagner ackompanjerad på piano av Niklas Tamm. Framträdde gjorde också Katrin Skogberg Wirén (överläkare Affektiva mottagningen) som berättade om den nya boken Uppochner: en överlevnadshandbok för bipolär sjukdom, som hon skrivit tillsammans med Henrik Wahlström.

 

Ämnen under dagen

Traumabehandling - Matilda Lindwall (forskare och psykolog på Traumaprogrammet) berättade om två pågående forskningsstudier: Intensivbehandling för PTSD och Internet-KBT för PTSD.

 

Sömnbehandling - Susanna Jernelöv (docent och psykolog) berättade om forskningsprojektet Bättre sömn i psykiatrin och en pågående studie på Affektiva mottagningen, som syftar till att förbättra sömnen hos patienter med bipolär sjukdom.

 

Psykosbehandling - Cornelia Larsson (forskare och psykolog på Psykosprogrammet) berättade om forskningsläget för psykosbehandling med psykologiska metoder och om sina egna studier, ur doktorsavhandlingen som snart ska presenteras vid hennes disputation.

 

Christian Rück (psykiater vid Psykiatri Sydväst och professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet) tog tillsammans med Susanna Reuter och Niklas Tamm med publiken på en historisk resa med utgångspunkt i frågeställningen "Orsakade ett självmord första världskriget?" Om Ludvig II av Bayern och operakompositören Richard Wagner och ett tusenårigt kungarike skakat av självmord.

 

Peter Lindhamre (specialistsköterska på Konsultenheten) berättade om hur han och kollegerna tar vara på tiden när de vakar hos patienter som t.ex. gjort suicidförsök och är inlagda på sjukhuset. Om hur tiden kan göras meningsfull och hur empati och bra omvårdnad skapar tillit och får patienten att öppna upp sig.

 

 

Publicerad 2023-12-04