Om oss
Psykiatri Sydväst är en psykiatrisk klinik för vuxna, alltså för patienter från 18 år, och kliniken erbjuder specialistvård inom psykiatri.
Vi har avdelningar och mottagningar på och i närheten av Huddinge sjukhus.
Universitetsklinik
Psykiatri Sydväst är en universitetsklinik i samarbete med Karolinska Institutet, KI, och Centrum för psykiatriforskning, CPF. Det betyder att det alltid pågår forskning och utbildning på kliniken. Vi anordnar seminarier och föreläsningar för personal inom landstinget. Varje år deltar vi också i Psykiatrins vecka, då klinikens medarbetare informerar allmänheten om ett aktuellt ämne inom psykiatrin.
Vi tillhör Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, som är en del av Stockholms läns landsting. Inom SLSO finns vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, beroendevård, rättspsykiatri, habilitering, geriatrik och primärvård.
Psykiatri Sydväst är alltså inte en del av Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Men en stor del av klinikens vård bedrivs i samma lokaler som sjukhuset.
Vårt uppdrag
"Syftet med psykiatrisk vård på specialistnivå är att uppnå förbättrad psykisk hälsa och social funktionsförmåga, samt minska dödligheten på grund av psykisk sjukdom hos patienterna."
Det är första raderna i ”Uppdrag psykiatrisk vård för vuxna” som är en viktig del av de avtal som finns mellan kliniken och landstinget. Psykiatri Sydväst har alltså ett tydligt uppdrag från landstinget i Stockholm som regleras i olika avtal.
Dessutom så är Psykiatri Sydväst en myndighet inom landstinget, det betyder att alla lagar, regler och förordningar som styr landstingets verksamhet, också styr klinikens verksamhet.
Hur är kliniken organiserad? Mer om Organisation
Aktuellt från Psykiatri Sydväst
Fler nyheter-
Forskning och utveckling i blickfånget på årlig dag
Tema för årets FOU-dag var kultur och vetenskap. Anna Odell berättade om sin konst, sopran Susanna Reuter sjöng världsberömda operastycken av Wagner och Veronica Sveréus och America Vera-Zavala läste ur och berättade om aktuella Dramatenpjäsen Sammanflätade. Kulturella framträdanden blandades med presentationer om aktuell forskning och utvecklingsprojekt på kliniken.
-
"Livsviktigt att sprida kunskap och öppenhet om bipolär sjukdom"
Katrin Skogberg Wirén, medicinskt ansvarig läkare på Affektiva mottagningen, har skrivit en överlevnadshandbok för bipolär sjukdom, tillsammans med Henrik Wahlström. Henrik, som har diagnosen bipolär sjukdom typ 2, är regissör, kreatör och driver ett Instagramkonto med 160.000 följare. Båda är med i SVT:s Fråga doktorn, som ägnar ett helt program åt bipolär sjukdom.
-
Patienter och personal tränar tillsammans
På Psykiatri Sydväst kör personal och patienter pulshöjande gruppträningspass tillsammans. Konceptet heter Braining och syftet är att patienterna ska må bättre både fysiskt och psykiskt. Se filmen där hälsopedagog och Brainingledare Tove Nackstad berättar om Braining.