PSV

Spännande forskning om psykiatrisk problematik och behandlingar

Vill du veta vad tvångssyndrom är och vad man kan göra åt det? Eller är du nyfiken på utmattningssyndrom, en diagnos som bara finns i Sverige? Då ska du titta på Kunskapskanalen i oktober, som sänder en rad olika program om psykiatrisk problematik och behandlingar med forskare och medarbetare från Psykiatri Sydväst.

Programmen handlar om utmattningssyndrom, tvångssyndrom, depression vid graviditet, sömnproblem och Braining – träning för hjärnan. Om du redan nu vill se programmen där våra duktiga medarbetare delar med sig av sin expertis, kan du göra det på UR Plays webbsida.

Marie Bendix, specialistläkare och forskare i psykiatri, om Gravid och deprimerad - vilken hjälp kan man få?

Oskar Flygare, leg. psykolog och doktorand i psykiatri, om Vad är tvångssyndrom och vad kan man göra åt det? 

Maria Cassel, leg. psykolog och doktorand i klinisk neurovetenskap, om Bättre sömn i psykiatrin (behandling, aktuella studier och preliminära resultat). 

Elin Lindsäter, leg. psykolog och forskare i klinisk psykologi, om Det svenska utmattningssyndromet. 

Åsa Anger, specialistläkare och doktorand, berättar om den vetenskapliga bakgrunden till Braining - ett kliniskt forskningsprojekt på Psykiatri Sydväst. 

Åsa Anger, specialistläkare och doktorand inom Brainingprojektet, och Hannes Hedvall, leg. psykolog, berättar om och visar hur Braining går till i praktiken.

Patient och vårdpersonal i samtal om Braining. Medverkade: Jan-Ewert Strömbäck, patient och författare, Åsa Anger, specialistläkare i psykiatri och doktorand i Brainingprojektet, Hannes Hedvall, leg. psykolog, och Kerstin Eriksson, leg. sjuksköterska. Moderator: Sofia Davidsson.

 

Kliniken präglas av forskning, nytänkande och ständig utveckling

Det bedrivs många olika forskningsprojekt på Psykiatri Sydväst och en stor del av forskningen bedrivs i samarbete med Karolinska Institutet (KI) eller Centrum för Psykiatriforskning (CPF). Många forskare på kliniken är knutna till Christian Rücks och Viktor Kaldos forskargrupper, som båda har sitt säte på Psykiatri Sydväst, men alla som jobbar på kliniken, oavsett roll, uppmuntras att bidra i innovations- och utvecklingsarbetet.

Publicerad 2021-10-04