Sedvanlig KBT jämförs med internet KBT som behandling mot tvångssyndrom

Personer med tvångssyndrom besväras av obehagliga och ångestframkallande tankar (tvångstankar) om att man exempelvis har glömt spisen på, att man kan få en smitta eller att saker måste vara symmetriska.

För att lindra obehaget tar man ofta till olika beteenden (tvångshandlingar). Just nu genomförs en studie som jämför sedvanlig KBT (individuell face-to-face behandling) för tvångssyndrom med internet KBT för tvångssyndrom. 

Studien är tillgänglig för personer över 18 år som lider av tvångstankar och tvångshandlingar och som är folkbokförda i Stockholms län, Södermanlands län eller Uppsala län. Att behandlingen sker inom ramen för en studie innebär att den är helt gratis.

Blir man aktuell för studien kommer man att lottas till antingen internetbehandling eller behandling där man träffar en psykolog. Face-to-face behandlingen kommer att ske på Mottagningen för tvångssyndrom på Huddinge sjukhus eller på Ångestenheten på Karolinska Sjukhuset i Solna. Båda behandlingarna utgår ifrån behandlingsprotokoll som visat sig effektiva för att behandla tvångssyndrom med KBT.

Du kan läsa mer om studien och göra en intresseanmälan på www.internetpsykiatri.se. Du kan också be din läkare att skicka en remiss till mottagningen för tvångssyndrom och då specificera att remissen gäller studien.