Psykiatri direkt

Just nu testas Psykiatri direkt i appen Alltid öppet. Det är en ny tjänst som kan användas av dig som är listad hos Fittja vårdcentral, Flemingsbergs vårdcentral, Hallunda vårdcentral, Huddinge vårdcentral, Segeltorps vårdcentral, Tumba vårdcentral, Tullinge vårdcentral eller Vårby vårdcentral.

Med Psykiatri direkt erbjuder vi videomöte för psykiskt stöd när du mår dåligt och behöver prata med någon. I videomötet får du en första hjälp och rådgivning. Om du behöver mer stöd efter videomötet hjälper vi dig till rätt vårdnivå, utan att du behöver leta dig runt i vården och vänta länge på att få en tid.  
 
Du bokar enkelt videomötet genom att välja ”Psykiatri direkt” i appen Alltid öppet. Svara på några frågor och välj en tid som passar dig. Videomötet kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen.  

Läs mer om appen Alltid öppet och hur den fungerar. Så här går ett videomöte till (regionstockholm.se)

 

Testas först i liten skala

Till att börja med är det patienter som är 18 år eller äldre och listade hos några offentligt drivna vårdcentraler inom Stockholms läns sjukvårdsområde i Region Stockholm som får möjlighet att använda tjänsten Psykiatri direkt. De aktuella vårdcentralerna är: 

Om försöket fungerar väl kan det i förlängningen komma att erbjudas till fler av länets invånare. 

 

Fakta om pilotprojektet

Psykiatri direkt är ett pilotprojekt där samarbete mellan primärvård, de ovan nämnda offentligt drivna vårdcentralerna, och specialistpsykiatrin inom Stockholms läns sjukvårdsområde vill underlätta patientens första kontakt med vården. Från specialistpsykiatrin medverkar Psykiatri Sydväst, Stockholms centrum för ätstörningar, Akutmottagningen i Norra Stockholms psykiatri och Beroendecentrum Stockholms öppenvård i Huddinge.  

Teamet som arbetar i tjänsten är medarbetare från både specialistpsykiatri och primärvård. Tillsammans utvecklar vi ett helt nytt arbetssätt som fungerar för båda vårdnivåer – där primärvården har ansvar för första linjens vård vid mild till måttlig psykisk ohälsa och specialistpsykiatrin tar hand om patienter vid svårare besvär.