Kurs i vardagsekonomi

Psykospatienter är en utsatt grupp även ekonomiskt. När hyran är betald har många endast 4000-5000 kronor kvar att leva på.

På förfrågan har Huddinge psykosmottagning startat en grupp i vardagsekonomi som leds av kurator Sylvia Ranby och mentalskötare Karin Bergström.
– Våra patienter hör ju till de allra fattigaste eftersom de oftast lever på sjukersättning. Det är beundransvärt att de kan leva så år ut och år in, säger Sylvia Ranby.

Patienter på Huddinge psykosmottagning ville alltså veta mer och nu finns ett program framtaget som är anpassat efter de patienter som ändå klarar sin ekonomi. De får hemuppgifter att ta med till varje möte och än så länge har alla kommit på grupptillfällena.
– Det är givande diskussioner i patientgruppen och de är väldigt generösa med sina egna erfarenheter, säger Sylvia.

Gruppdeltagarna får göra sin egen budget och samla kvitton på inköp gjorda under en tidsperiod. Av kvittona framgår bland annat hur mycket godis, tobak och läsk som köps. Deltagarna får själva räkna ut månads- och årskostnader för till exempel tobak.
– Många får en aha-upplevelse och ser att de kan dra ner på inköp, baka själva med mera. De har bra idéer.

Ytterligare information som ges är vad som gäller för att söka bostadstillägg, vilken information som Försäkringskassan behöver, vilka fondmedel som finns att söka och vilka rättigheter man har som konsument. En effekt är att det här även dragit igång ett intresse hos personalen.
– Det kan ju alltid finnas ett behov att se över sin egen vardagsekonomi, säger Sylvia Ranby.